Wat is orthomoleculaire geneeskunde?

Orthomoleculaire betekent letterlijk “het juiste molecuul op de juiste plaats”. De orthomoleculaire geneeskunde probeert via het herstellen van de ideale balans van de essentiële stoffen in het lichaam de gezondheid te optimaliseren. Tot deze essentiële stoffen behoren vitamines, mineralen, sporenelementen, aminozuren, vetzuren en andere bioactieve stoffen die onder andere in groenten en fruit voorkomen.

Volgens deze leer zijn soms hoge doseringen vitamines en mineralen, soms enkele tientallen keren de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid, nodig om het lichaam te voorzien van de optimale behoefte aan deze stoffen. De voedingswetenschap ontdekt steeds meer dat voeding, met name plantaardige voeding, niet alleen belangrijk is vanwege de voedingswaarde, maar juist ook vanwege de gezondheidsbeschermende en -bevorderende waarde.

Voedingsstoffen of nutriënten

Er bestaan ongeveer 45 essentiële voedingsstoffen of nutriënten. De vitamines, mineralen en sporenelementen onder deze essentiële nutriënten worden micronutriënten genoemd, omdat er relatief kleine hoeveelheden van nodig zijn. Toch zijn deze micronutriënten zeer belangrijk voor onze gezondheid, omdat ze een sleutelpositie innemen in de celstofwisseling. De contractie van spiervezels, de zenuwgeleiding, de hormoonaanmaak en ontelbare andere functies hangen af van een continue en uitgebalanceerde aanvoer van deze voedingsstoffen.

Gezond leven

Aanvoer van voor het dagelijks leven voldoende nutriënten is niet automatisch voldoende voor een levenslange topconditie. Onze reserves raken sneller uitgeput door o.a. ziekte, stress, chronische overbelasting tijdens werk en/of sport, roken, overmatig alcoholgebruik en gebruik van verdovende middelen.

Een optimale toevoer van essentiële nutriënten zorgt er voor dat de reservoirs ook bij verhoogd verbruik gevuld blijven, zodat het lichaam in alle omstandigheden goed blijft functioneren. De orthomoleculaire geneeskunde probeert via een optimale aanvoer van essentiële nutriënten via voeding en eventuele extra suppletie een optimale gezondheid te creëren en ziektes te ondersteunen.