Wat is mesologie?

Mesologie is een vorm van geneeskunde die regulier medische kennis integreert met kennis uit de complementaire (aanvullende) geneeswijzen. Reguliere geneeskunde, Ayurveda, Chinese geneeskunde, homeopathie, fytotherapie, orthomoleculaire geneeskunde en voedingsleer vormen de basis voor de Mesologie.

Mesologie is een relatief nieuw begrip in de gezondheidszorg. Het is een voor iedereen toegankelijke vorm van geneeskunde, omdat het duidelijkheid verschaft in de oorsprong en betekenis van klachten en omdat er lichaamsvriendelijke therapieën toegepast worden. De basis wordt gevormd door een grondige kennis van anatomie, fysiologie, neurologie, pathologie, interne geneeskunde en de integratie van complementaire geneeswijzen. Dit zijn die complementaire geneeswijzen, die een wetenschappelijke basis hebben en waar voortdurend onderzoek naar wordt gedaan.

Mesologie is een toegepaste wetenschap, waarin reguliere kennis van groot belang is voor de samenwerking met de reguliere geneeskunde. Mesologie vervangt de reguliere geneeskunde niet, maar werkt aanvullend en streeft naar een goede samenwerking met huisartsen, specialisten en andere disciplines in de gezondheidszorg.

De Academie voor Mesologie is een zesjarige post-HBO opleiding. Mesologie is een beschermd beroep en de mesoloog voert volgens richtlijnen praktijk en schoolt regelmatig bij.